Kríza slovenskej homeopatie

5. júna 2020, haasmiloslav, Nezaradené

Nadpis je zavádzajúci , pretože „slovenská“ homeopatia neexistuje. Klasická homeopatia ako dielo nemeckého lekára Samuela Hahnemanna je základ a návod. Existujú ale rôzni vykladači, moderní „teoretici“ , ktorí sa na Hanemannovom objave priživujú a tvrdia, že modernizujú. Skúste si vo fyzike predstaviť modernizáciu Einsteina…

V čase dnešnej pandémie s pobavením čítam o HOMEOPATICKEJ PREVENCII  a  „odborných “ postupoch ako vyhnať pandemického diabla. Informujú sa u nás ľudia, či je to pravda , že ten či onen homeopatický liek je ten „preventívny“ a ako ho užiť. Mnohí si ho dokonca museli zohnať v zahraničí. Musíme ale týchto volajúcich sklamať a bojím sa , že nám dokonca neveria. Pretože odpoveďou je , že V HOMEOPATII PREVENCIA NEEXISTUJE. Aspoň nie taká , ako ju ponúka štandartná medicína.

Základná myšlienka homeopatie je, že „podobné sa lieči podobným“ , ale s dodatkom , že každý z nás má to „podobné“ jedinečné a len jemu vlastné. A tvrdiť, že existuje nejaký liek vhodný pre všetkých , je to isté , ako keby sme povedali, že všetci sme rovnakí. Čiže je to nezmysel. A samozrejme zavádzanie pacienta. Použijem vyjadrenie známeho homeopata G.Vithoulkasa že sa jedná o „homeopatický farmaceutický biznis“ .

Žiaľ Slovensko sa stalo krajinou, kde sa premnožili  „moderní“  homeopati , ktorí tento biznis živia a sú jeho príveskom. A samozrejme veľmi efektívne nahrávajú na smeč rôznym „skeptikom “ , ktorí sa tešia z každého bludu a pridávajú dovetok – homeopatia je placebo a nefunguje.

Nebudem adresný  , ale ak vás zaujímajú mená, tak ich nájdete na webe Slovenskej komory homeopatie. Určite tam nájdete aj tvrdenie, že tam sú zoskupení tí homeopati, ktorí sú tí jediní a správni. A ak sa zahĺbite do problematiky , tak určite nájdete riešenie ako preventívne vyhnať diabla pandémie. a to je práve tá  “ KRÍZA „.

Základným princípom klasickej homeopatie bolo a je , že každý prípad je jedinečný. Erudovaný homeopat môže stanoviť liek len na základe dôkladnej analýzy pacienta a to v troch základných rovinách – fyzickej , emočnej a psychickej.   A k tomu poznať rodinnú anamnézu a rad iných okolností.  Preto ak by homeopat aj mohol stanoviť liek pre pacienta s dnešným nebezpečným ochorením, musel by takéhoto pacienta osobne vyšetriť. Myslím si , že to je predstava , ktorá kríva na obidve nohy. Už len preto, že k takémuto pacientovi sa nedostanete. Samozrejme , že ak sú známe všetky závažné symptómy ochorenia ,  je možné stanoviť , aký homeopatický liek by mohol väčšinu z nich pokryť. Ako príklad uvediem epidémiu cholery v prvej polovici 19.storočia, kde vtedy pôsobil aj už uvedený Samuel Hahnemann. Na základe jeho analýzy liečil postihnutých liekom/ veratrum album /, ktorý podával CHORÝM a dosiahol v tom čase mimoriadnu úspešnosť. Podstatné je , že tento liek podával CHORÝM a NIE AKO PREVENCIU. Na znak vďačnosti parížania postavili Hahnemannovi pomník , ktorý túto udalosť pripomína . Preto hovorím o kríze v slovenskej homeopatii, lebo tvrdiť , že existuje prevencia na dnešný vírus je blud.

Viem , že týmto tvrdením poteším aj „skeptikov“ , ale v tomto som s nimi vo vzácnej zhode.  Žiaľ , tieto nezmysly nepomáhajú klasickej homeopatii na Slovensku. Tá má dnes zásluhou podobných prešľapov pozíciu podobnú ako „zakázaná sekta“ a vôbec nie zásluhou nepriaznivcov, ale príliš horlivých  , akože homeopatov. A dôvod je jediný. Za každú cenu byť originálny a to , čo je veľmi náročné a zložité ,  vysvetľovať laicky a polopaticky. Keď je niečo zložité a vy to „zjednodušíte“ , vyjde z toho kreatúra, ktorá je na smiech. A to si klasická homeopatia nezaslúži , pretože jej základným poslaním je liečiť a VYliečiť. A to nikdy nebolo ani nebude jednoduché . Preto neverte rýchlym a zázračným postupom , neverte rýchlo kvaseným homeopatom , ktorí po krátkom víkendovom  kurze už všetko vedia… a neverte takzvaným „viaczložkovým“ homeopatikám určeným „NA“ tlak, kašeľ, chrípku, prostatu a pod.  Isteže ich zloženie je z liekov, ktoré majú v svojom „obraze“ aj daný problém a zo začiatku aj  trochu pomôžu. Vyliečiť však nedokážu , pretože nie sú šité „na mieru“. A vo výslednici sa jedná  len a len „homeopatický farmaceutický biznis“. A keď  sa raz sklamete ,  je nesmierne ťažké  zmeniť to. A to je stav , v ktorom sa nachádza „slovenská“ homeopatia. Vďaka podpore uvedenému biznisu sa čoraz viac ľudí sklamalo v možnosti vyliečiť svoje neduhy práve pomocou homeopatie.

Už spomenutá „Slovenská komora homeopatie“ má ambíciu hodnotiť kto je a kto nie je DOBRÝ homeopat. A jediným kritériom je členstvo v komore. Inými slovami  – lojalita k jej vedeniu. To je len ďalšie potvrdenie krízy. Nepripustiť polemiku !!  Delenie na dobrých a zlých je detinskosť.. Ak si otvoríte stránku komory , tak  je tam väčšina členov so záhadnými titulmi za menom. Tento „titul“ je SAKHom. Ak ste o takom nepočuli , tak je to titul, ktorý udeľuje samozvaná „akadémia“ svojim absolventom. Veď získať „titul“ za absolvovanie 4-ročného štúdia je v poriadku. To ,  že je to 10 víkendov ročne krát 4 roky..? Toto je vrchol arogancie voči možným pacientom. Táto „akadémia“ poskytuje „certifikované“ vzdelávanie a „titul“ „Certifikáciu“ dostala od „komory“.  A „akadémiu“ a „komoru“ riadi tá istá osoba.  A „titul“ posvätila „akadémia“. Preto si dovoľujem použiť slovo KRÍZA, pretože centrálne organizovaný blud „kvalifikovanosti“ nás k nej doviedol. Mimochodom je to aj na hranici zákonnosti, pretože používanie  neexistujúceho titulu v súvislosti s činnosťou , ktorá má ambíciu liečiť je nielen neetické , ale skutočne na hranici zákona. Uvedená „komora“ by mala strážiť kvalitu poskytovaných zdravotníckych služieb. Keďže funguje ako cenzor, tak nie je možné na jej pôde vysloviť iný názor a upozorniť na nebezpečenstvo jej postupov. A to sa prejavuje v praxi hlbokou nedôverou potenciálnych pacientov a skepsou sklamaných pacientov.  Preto aj píšem o kríze.

Aké je východisko? Prestať sa tváriť , že homeopatia ako liečebná metóda je blud a preto si netreba všímať ani vyššie uvedené kotrmelce. Je mnoho krajín , ktoré riešia otázku veľmi zásadovo. Je to aj preto, že zdravotné poisťovne preplácajú svojim pacientom homeopatickú liečbu a ako iste uznáte , musia si svoje peniaze strážiť. Preto aj prax homeopata je legislatívne vymedzená. A kvalita dosiahnutej kvalifikácie tiež. Preto je v niektorých krajinách striktne oddelená činnosť homeopata od činnosti lekára. V niektorých zas naopak môže homeopatiu poskytovať len lekár. My máme tú najhoršiu situáciu aká môže byť. Verejne sa vyhlasuje , že homeopatia je blud  ,hodný vysmievania sa rôznym “skeptikom“ . Popri tom tolerujeme pseudo „homeopatov“  , ktorí majú ambíciu riešiť zdravotný stav svojich pacientov a samozrejme , že zdravotné poisťovne sa tvária , že niečo také ako homeopatia v zdravotnom systéme neexistuje. Preto to ani netreba pacientom refundovať. V iných oblastiach života sa naši politici radi odvolávajú na príklady Nemecka, Rakúska, Francúzska, Anglicka, Švajčiarska …atď. Pri homeopatii trpia nevedomosťou. A práve v spomínaných krajinách je homeopatická liečba uznaná a preplácaná a činnosť homeopatov  aj kontrolovaná. A činnosť profesionálnych komôr okrem iného stanovuje aj poskytovanie titulov. Ten „náš“ slovenský tam chýba . Ale zato parazituje na uznanom titule RSHom !! Pamätám sa , že v 90-tych rokoch na bratislavskej Miletičke predávali ázijskí obchodníci „pravé“ značkové súpravy „abibas“ so štyrmi pásikmi… Až tam sme sa dostali .. Ak o sebe tvrdíme , že sme vyspelou európskou krajinou , tak v prípade homeopatie patríme do tretieho sveta….a to ešte urážam tretí svet, pretože napríklad v Indii je homeopatia druhá v poradí používaných liečebných metód /prvá je samozrejme ajúrvéda/. Preto ako východisko z našej slovenskej krízy vidím smerovanie do Európy . Geografická poloha nestačí.

PhDr. Haas Miloslav PhD.