Založ si blog

Falošné tituly slovenských homeopatov

Plagiátorstvo je odsúdenia hodný jav. Nielen v akademickom svete. Chcem upozorniť na veľmi nebezpečný jav, ktorý môže byť na Slovensku vážnou hrozbou pre  liečenie a zdravie.

Liečiteľstvo a alternatívna medicína sú na Slovensku doma. Niektorí tomuto spôsobu liečby veria , iní ho zatracujú. Naša krajina nemá stanovený legislatívny rámec  kto môže a kto nemôže ponúkať zdravotné služby mimo oficiálne uznanú medicínu.  Je samozrejme na každom z nás vybrať si ako sa liečiť , prípadne udržiavať svoje zdravie.

K liečiteľstvu nepochybne patrí čínska medicína, indická ajúrvéda a homeopatia. Prvé dve metódy majú tisícročné miesto v liečení neduhov a nepochybne aj úspechy. Homeopatia ako pomerne mladá disciplína to má ťažšie. Napriek vyhodnoteniu WHO , že tieto tri metódy sú vo svete uplatňované najviac.

Ak aj existuje oficiálne uznanie liečebnej metódy , tak na Slovensku  to je konečne uznaná akupunktúra. Ostatné sú niekde za hranicami racionálnej medicíny. Tisícročiami overená čínska medicína a ajúrvéda sú označované za „alternatívne“ a homeopatia za „šarlatánstvo“ . Aj jedno aj druhé majú príchuť negácie.

Ako objektívne posúdiť nárok na existenciu  a využitie týchto metód ? Ako prvé by malo byť vyhodnotenie kvalifikovanosti osoby , ktorá ponúka danú metódu. Asi nik nepochybuje , že aj  čínska medicína aj indická ajúrvéda majú nielen u seba doma , ale aj po svete vzdelávacie inštitúcie, ktoré poskytujú certifikované vzdelanie doložené oficiálne uznanými diplomami a titulmi . A samozrejme aj legislatívny rámec  vykonávania tejto činnosti.

U nás okrem akupuntúry nie je oficiálne uznané nič.

Tretia metóda je homeopatia. Táto metóda napriek jej celosvetovému uplatneniu je na Slovensku  predmetom zaznávania a dokonca aj kriminalizovania. Homeopatia má po celom svete množstvo vzdelávacích inštitúcií, kde  záujemca môže  získať diplom a následne aj oficiálne pracovať. A v mnohých krajinách je táto metóda hradená aj zdravotnými poisťovňami ./Francia, Švajšiarsko , Nemecko a i. /

Na Slovensku je v zákone o lieku  ako termín uvedený aj „homeopatický humánny liek“ . Logicky by z tohto  malo vyplývať aj jeho použitie.  Ale nevyplýva. Voľný predaj v lekárňach túto otázku nerieši.

Ponúka sa otázka : kto vie ako homeopatiu použiť ?

Tu by malo nasledovať riešenie – kvalifikovaný homeopat.

Keďže v našom zdravotníctve neexistuje vzdelanie homeopata , tak kto sa môže pochváliť kvalifikáciou? Oficiálne NIK !!!!

Tam kde má štát dieru v legislatíve , logicky prichádza na scénu anarchia. Žiaľ na Slovensku zaodetá do rúcha „certifikovaného“ vzdelania  parazituje  jedna inštitúcia. Absenciu oficiálneho vzdelania nahradila samozvaná „akadémia“ produkujúca „certifikovaných“ homeopatov, označených „titulom“.

Ak si položíte otázku „ako nájsť kvalifikovaného homeopata? “ , tak vám google ponúkne odpoveď:

„Zoznam profesionálnych homeopatov, ktorí prijali a zaviazali sa dodržiavať Štandardy schválené Slovenskou komorou homeopatov, je uvedený na stránke:   http://www.komorahomeopatov.sk/zoznam-homeopatov.“

Aby sme pochopili obsah tejto informácie,  tak si treba všimnúť aj www stránku, ktorá túto informáciu uvádza a to je :  https://centrumhomeopatie.sk/ako-najst-vhodneho-homeopata/ . Zatiaľ nič čo by vyvolávalo otázky. V uvedenom centre sú ako homeopati  dvaja liečitelia a to : MUDr. Vladimír Petroci
Ing.Soňa Koyšová, SAKHom.

A teraz k podstate plagiátorstva . MUDr. Petróci je zakladateľom inštitúcie SAKH , čo v preklade znamená Slovenská akadémia klasickej homeopatie. Nič , čo by vzbudzovalo pochybnosti. To čo je zaujímavé je druhé meno , ale hlavne „titul“ SAKHom.  Tu sa treba zastaviť a podrobnejšie vysvetliť čo to je za „titul“.

Plagiátorstvo je , že daný „titul“ vo svete NEEXISTUJE. Existuje ale podobný celosvetovo uznávaný titul „RSHom“. Ten sa ale udeľuje inak , ako už uvedený SAKHom – rodné to dieťa pána MUDr. Petróciho. A „titul“ udeľovaný absolventom SAKH je zneužitie podobne znejúceho titulu , čiže niečo ako plagiát . Na stránke komory homeopatov si tento „titul“ uvádza 54 / päťdesiatštyri / absolventov SAKH. V minulosti som pána Petróciho kritizoval za zavádzanie verejnosti a neoprávnené používanie neexistujúceho titulu. Vedy ma odstavil argumentom , že to je len označenie príslušnosti k vzdelaniu. Zo stránky komory homeopatov ale vyplýva niečo iné. Tam si tento „titul“ uvádzajú uvedení 54 homeopati spolu s titulom Ing. alebo Mgr. U potenciálneho pacienta to má evokovať  dojem pravosti.

Záver –  dôveryhodný homeopat je len ten, ktorý je uvedený v tomto zozname .Tento zoznam vypracovala Komora homeopatov. Jej predseda je ….samozrejme MUDr.Petróci . A táto Komora usúdila , že vzdelávanie na SAKH je „certifikované“ . Čiže MUDr.Petróci „certifikoval“ sám seba ako SAKH a potom si odsúhlasil „titul“ SAKHom. A tento „titul“ je dôkazom absolvovania „akadémie“ , čo je 4-ročné štúdium po 10 víkendov ročne.

Žiaľ , musím konštatovať , že my Slováci sme v duši asi hlbokí malomeštiaci. Tituly a akadémie v nás vzbudzujú pokoru. A automaticky veríme v pravosť.

Sledujeme parlamentné dianie a pohoršenie akademickej obce nad plagiátmi . A právom, pretože ten, ktorý v živote dosiahol vedecké alebo pedagogické uznanie by vedel povedať , že to nebolo zadarmo. A škola, ktorá tituly udeľuje by toto právo  mala získať so súhlasom ministerstva školstva.

Viem, že si týmto blogom proti sebe popudím mnohých homeopatov, ktorí určite liečia z hlbokého presvedčenia a s výbornými znalosťami, lebo každá škola je len začiatok. Až prax a zdokonaľovanie sa v profesii prinášajú úspech. Preto na mnohých apelujem : ak to myslíte s homeopatiou vážne , tak ju nezahanbujte a nedegradujte na provinčné tituly. Vaši pacienti sa vo vás sklamú , keď zistia takéto nedôstojné chovanie. A dôvera pacienta je jediná cesta k úspechu. Ohrozujete zároveň serióznosť a dôveryhodnosť homeopatie. Ten kto malicherne podvádza , nemôže byť hodný dôvery vo vážnych otázkach prinavrátenia zdravia.  A ak sa pacient len raz sklame v homeopatovi, viac k nemu nepôjde. V takej malej krajine ako Slovensko sa homeopati takto naozaj budú považovať za šarlatánov.

Nenapádam vzdelanie….keďže nemáme iné dostupné , tak aj táto forma je lepšia ako nič. Nenapádam ani jeho kvalitu, pretože viem, že škola dáva len rámcové vedomosti. Mám síce výhrady ku koncepcii, ktorá nezodpovedá názvu , ale je to len môj názor.

Nemám osobné výhrady  ani k MUDr. Petrócimu , je vo svojom odbore dobrý. Nechápem ale pohnútky, ktoré ho priviedli k falšovaniu „certifikácie“ štúdia a vymyslenému “ titulu“ . V mojich očiach sa týmto stáva hrobárom homeopatie na Slovensku. Ako človek s titulom určite pozná pravidlá jeho získania. Viete to aj vy – jeho absolventi?

Bude vojna?

30.12.2021

Schyľuje sa k vojne medzi Ruskom a Ukrajinou? Odpoveď na túto otázku dáva článok Vladislava Šurygina uverejnený na webe Nikolaja Starikova : https://nstarikov.ru/zatishe-pered-bitvoj-chto-oznachaet-rossijskij-ultimatum-vashingtonu-geopoliticheskoe-taro-na-stol-leg-rycar-mechej-12323313 Začnime s axiómami. Na úvod si povedzme súčasnú vojensko-politickú realitu na ukrajinskej [...]

Čo odpovie Európsky súd pre ľudské práva na ruské podania?

23.07.2021

Naše oznamovacie prostriedky ako zvyčajne čakajú na hodnotenie staršieho brata. Preto ani slovo o historicky prvom podaní žaloby Ruska na porušovanie ľudských práv na Ukrajine. Včera Rusko prostredníctvom svojho zástupcu pri Európskom súde pre ľudské práva pánom Vinogradovom podalo historicky prvú žalobu na porušovanie ľudských práv na Ukrajine. Pretože naše médiá [...]

Pánovi „mini“strovi od opíc zo ZOO

18.11.2020

Nevážený pán minister „obrany“ Dnes po demonštrácii ste sa vzopäli k intelektuálnemu vrcholu a prirovnali ste nás demoštrantov k opiciam. Gratulujem. Ak vidíte okolo seba opice , tak je čas poprosiť o kvalifikovanú pomoc. My – opice sme totiž poniektorí aj bývalí vojaci a asi nie takí modroknižkoví , akí vás obklopujú. Neviem komu ste prisahali vernosť [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 44965x
Priemerná čítanosť článkov: 4497x

Autor blogu

Kategórie