Založ si blog

Kríza slovenskej homeopatie

Nadpis je zavádzajúci , pretože „slovenská“ homeopatia neexistuje. Klasická homeopatia ako dielo nemeckého lekára Samuela Hahnemanna je základ a návod. Existujú ale rôzni vykladači, moderní „teoretici“ , ktorí sa na Hanemannovom objave priživujú a tvrdia, že modernizujú. Skúste si vo fyzike predstaviť modernizáciu Einsteina…

V čase dnešnej pandémie s pobavením čítam o HOMEOPATICKEJ PREVENCII  a  „odborných “ postupoch ako vyhnať pandemického diabla. Informujú sa u nás ľudia, či je to pravda , že ten či onen homeopatický liek je ten „preventívny“ a ako ho užiť. Mnohí si ho dokonca museli zohnať v zahraničí. Musíme ale týchto volajúcich sklamať a bojím sa , že nám dokonca neveria. Pretože odpoveďou je , že V HOMEOPATII PREVENCIA NEEXISTUJE. Aspoň nie taká , ako ju ponúka štandartná medicína.

Základná myšlienka homeopatie je, že „podobné sa lieči podobným“ , ale s dodatkom , že každý z nás má to „podobné“ jedinečné a len jemu vlastné. A tvrdiť, že existuje nejaký liek vhodný pre všetkých , je to isté , ako keby sme povedali, že všetci sme rovnakí. Čiže je to nezmysel. A samozrejme zavádzanie pacienta. Použijem vyjadrenie známeho homeopata G.Vithoulkasa že sa jedná o „homeopatický farmaceutický biznis“ .

Žiaľ Slovensko sa stalo krajinou, kde sa premnožili  „moderní“  homeopati , ktorí tento biznis živia a sú jeho príveskom. A samozrejme veľmi efektívne nahrávajú na smeč rôznym „skeptikom “ , ktorí sa tešia z každého bludu a pridávajú dovetok – homeopatia je placebo a nefunguje.

Nebudem adresný  , ale ak vás zaujímajú mená, tak ich nájdete na webe Slovenskej komory homeopatie. Určite tam nájdete aj tvrdenie, že tam sú zoskupení tí homeopati, ktorí sú tí jediní a správni. A ak sa zahĺbite do problematiky , tak určite nájdete riešenie ako preventívne vyhnať diabla pandémie. a to je práve tá  “ KRÍZA „.

Základným princípom klasickej homeopatie bolo a je , že každý prípad je jedinečný. Erudovaný homeopat môže stanoviť liek len na základe dôkladnej analýzy pacienta a to v troch základných rovinách – fyzickej , emočnej a psychickej.   A k tomu poznať rodinnú anamnézu a rad iných okolností.  Preto ak by homeopat aj mohol stanoviť liek pre pacienta s dnešným nebezpečným ochorením, musel by takéhoto pacienta osobne vyšetriť. Myslím si , že to je predstava , ktorá kríva na obidve nohy. Už len preto, že k takémuto pacientovi sa nedostanete. Samozrejme , že ak sú známe všetky závažné symptómy ochorenia ,  je možné stanoviť , aký homeopatický liek by mohol väčšinu z nich pokryť. Ako príklad uvediem epidémiu cholery v prvej polovici 19.storočia, kde vtedy pôsobil aj už uvedený Samuel Hahnemann. Na základe jeho analýzy liečil postihnutých liekom/ veratrum album /, ktorý podával CHORÝM a dosiahol v tom čase mimoriadnu úspešnosť. Podstatné je , že tento liek podával CHORÝM a NIE AKO PREVENCIU. Na znak vďačnosti parížania postavili Hahnemannovi pomník , ktorý túto udalosť pripomína . Preto hovorím o kríze v slovenskej homeopatii, lebo tvrdiť , že existuje prevencia na dnešný vírus je blud.

Viem , že týmto tvrdením poteším aj „skeptikov“ , ale v tomto som s nimi vo vzácnej zhode.  Žiaľ , tieto nezmysly nepomáhajú klasickej homeopatii na Slovensku. Tá má dnes zásluhou podobných prešľapov pozíciu podobnú ako „zakázaná sekta“ a vôbec nie zásluhou nepriaznivcov, ale príliš horlivých  , akože homeopatov. A dôvod je jediný. Za každú cenu byť originálny a to , čo je veľmi náročné a zložité ,  vysvetľovať laicky a polopaticky. Keď je niečo zložité a vy to „zjednodušíte“ , vyjde z toho kreatúra, ktorá je na smiech. A to si klasická homeopatia nezaslúži , pretože jej základným poslaním je liečiť a VYliečiť. A to nikdy nebolo ani nebude jednoduché . Preto neverte rýchlym a zázračným postupom , neverte rýchlo kvaseným homeopatom , ktorí po krátkom víkendovom  kurze už všetko vedia… a neverte takzvaným „viaczložkovým“ homeopatikám určeným „NA“ tlak, kašeľ, chrípku, prostatu a pod.  Isteže ich zloženie je z liekov, ktoré majú v svojom „obraze“ aj daný problém a zo začiatku aj  trochu pomôžu. Vyliečiť však nedokážu , pretože nie sú šité „na mieru“. A vo výslednici sa jedná  len a len „homeopatický farmaceutický biznis“. A keď  sa raz sklamete ,  je nesmierne ťažké  zmeniť to. A to je stav , v ktorom sa nachádza „slovenská“ homeopatia. Vďaka podpore uvedenému biznisu sa čoraz viac ľudí sklamalo v možnosti vyliečiť svoje neduhy práve pomocou homeopatie.

Už spomenutá „Slovenská komora homeopatie“ má ambíciu hodnotiť kto je a kto nie je DOBRÝ homeopat. A jediným kritériom je členstvo v komore. Inými slovami  – lojalita k jej vedeniu. To je len ďalšie potvrdenie krízy. Nepripustiť polemiku !!  Delenie na dobrých a zlých je detinskosť.. Ak si otvoríte stránku komory , tak  je tam väčšina členov so záhadnými titulmi za menom. Tento „titul“ je SAKHom. Ak ste o takom nepočuli , tak je to titul, ktorý udeľuje samozvaná „akadémia“ svojim absolventom. Veď získať „titul“ za absolvovanie 4-ročného štúdia je v poriadku. To ,  že je to 10 víkendov ročne krát 4 roky..? Toto je vrchol arogancie voči možným pacientom. Táto „akadémia“ poskytuje „certifikované“ vzdelávanie a „titul“ „Certifikáciu“ dostala od „komory“.  A „akadémiu“ a „komoru“ riadi tá istá osoba.  A „titul“ posvätila „akadémia“. Preto si dovoľujem použiť slovo KRÍZA, pretože centrálne organizovaný blud „kvalifikovanosti“ nás k nej doviedol. Mimochodom je to aj na hranici zákonnosti, pretože používanie  neexistujúceho titulu v súvislosti s činnosťou , ktorá má ambíciu liečiť je nielen neetické , ale skutočne na hranici zákona. Uvedená „komora“ by mala strážiť kvalitu poskytovaných zdravotníckych služieb. Keďže funguje ako cenzor, tak nie je možné na jej pôde vysloviť iný názor a upozorniť na nebezpečenstvo jej postupov. A to sa prejavuje v praxi hlbokou nedôverou potenciálnych pacientov a skepsou sklamaných pacientov.  Preto aj píšem o kríze.

Aké je východisko? Prestať sa tváriť , že homeopatia ako liečebná metóda je blud a preto si netreba všímať ani vyššie uvedené kotrmelce. Je mnoho krajín , ktoré riešia otázku veľmi zásadovo. Je to aj preto, že zdravotné poisťovne preplácajú svojim pacientom homeopatickú liečbu a ako iste uznáte , musia si svoje peniaze strážiť. Preto aj prax homeopata je legislatívne vymedzená. A kvalita dosiahnutej kvalifikácie tiež. Preto je v niektorých krajinách striktne oddelená činnosť homeopata od činnosti lekára. V niektorých zas naopak môže homeopatiu poskytovať len lekár. My máme tú najhoršiu situáciu aká môže byť. Verejne sa vyhlasuje , že homeopatia je blud  ,hodný vysmievania sa rôznym “skeptikom“ . Popri tom tolerujeme pseudo „homeopatov“  , ktorí majú ambíciu riešiť zdravotný stav svojich pacientov a samozrejme , že zdravotné poisťovne sa tvária , že niečo také ako homeopatia v zdravotnom systéme neexistuje. Preto to ani netreba pacientom refundovať. V iných oblastiach života sa naši politici radi odvolávajú na príklady Nemecka, Rakúska, Francúzska, Anglicka, Švajčiarska …atď. Pri homeopatii trpia nevedomosťou. A práve v spomínaných krajinách je homeopatická liečba uznaná a preplácaná a činnosť homeopatov  aj kontrolovaná. A činnosť profesionálnych komôr okrem iného stanovuje aj poskytovanie titulov. Ten „náš“ slovenský tam chýba . Ale zato parazituje na uznanom titule RSHom !! Pamätám sa , že v 90-tych rokoch na bratislavskej Miletičke predávali ázijskí obchodníci „pravé“ značkové súpravy „abibas“ so štyrmi pásikmi… Až tam sme sa dostali .. Ak o sebe tvrdíme , že sme vyspelou európskou krajinou , tak v prípade homeopatie patríme do tretieho sveta….a to ešte urážam tretí svet, pretože napríklad v Indii je homeopatia druhá v poradí používaných liečebných metód /prvá je samozrejme ajúrvéda/. Preto ako východisko z našej slovenskej krízy vidím smerovanie do Európy . Geografická poloha nestačí.

PhDr. Haas Miloslav PhD.

Bude vojna?

30.12.2021

Schyľuje sa k vojne medzi Ruskom a Ukrajinou? Odpoveď na túto otázku dáva článok Vladislava Šurygina uverejnený na webe Nikolaja Starikova : https://nstarikov.ru/zatishe-pered-bitvoj-chto-oznachaet-rossijskij-ultimatum-vashingtonu-geopoliticheskoe-taro-na-stol-leg-rycar-mechej-12323313 Začnime s axiómami. Na úvod si povedzme súčasnú vojensko-politickú realitu na ukrajinskej [...]

Čo odpovie Európsky súd pre ľudské práva na ruské podania?

23.07.2021

Naše oznamovacie prostriedky ako zvyčajne čakajú na hodnotenie staršieho brata. Preto ani slovo o historicky prvom podaní žaloby Ruska na porušovanie ľudských práv na Ukrajine. Včera Rusko prostredníctvom svojho zástupcu pri Európskom súde pre ľudské práva pánom Vinogradovom podalo historicky prvú žalobu na porušovanie ľudských práv na Ukrajine. Pretože naše médiá [...]

Pánovi „mini“strovi od opíc zo ZOO

18.11.2020

Nevážený pán minister „obrany“ Dnes po demonštrácii ste sa vzopäli k intelektuálnemu vrcholu a prirovnali ste nás demoštrantov k opiciam. Gratulujem. Ak vidíte okolo seba opice , tak je čas poprosiť o kvalifikovanú pomoc. My – opice sme totiž poniektorí aj bývalí vojaci a asi nie takí modroknižkoví , akí vás obklopujú. Neviem komu ste prisahali vernosť [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 45115x
Priemerná čítanosť článkov: 4512x

Autor blogu

Kategórie